'Gebruik IBIS4Inspectie en IBIS-MAIN bespaart ons de komende jaren miljoenen'

Efficiënt vastgoedbeheer

Verschillende miljoenen euro's. Dat bespaart FidesWonen de komende jaren door het gebruik van IBIS4Inspectie en IBIS-MAIN voor de conditiemetingen van hun vastgoedbeheer. CorporatieGids.nl ging in gesprek met projectleider en medewerker bedrijfsbureau techniek Aart van Biert van de woningcorporatie uit Goeree-Overflakkee:

De software bespaart ons gecombineerd met enkele nieuwe strategische beslissingen een aanzienlijk bedrag in de komende jaren.
- Aart van Biert, FidesWonen

"In 2011 is FidesWonen ontstaan uit een fusie met meerdere corporaties," legt Aart uit op de vraag waarom er gekozen is voor IBIS4Inspectie in combinatie met IBIS-MAIN. "Een paar fusiepartners hadden toen nog geen gedetailleerde meerjarenbegroting. We hebben besloten de koe bij de horens te vatten, en een eensluitende methodiek te introduceren. "

Veelzijdigheid

Tijdens de marktorientatie kwam FidesWonen aldus Aart al snel uit bij Ibis: "Hun software stelt ons in staat de 'gebakken lucht' uit de begrotingen te halen. Meerjarige onderhoudsbegrotingen gaan hierdoor puur over het onderhoud van woningen. Dit sluit goed aan op hetgeen wat wij willen. Wij kunnen nu bijvoorbeeld per bouwdeel goed zien wat de conditie hiervan is."

"De software berekent wat het beste en meest logische moment is om onderhoud uit te voeren. Naast de conditiemetingen kunnen wij ook de gebreken, die wij signaleren tijdens een inspectie, makkelijk via de IBIS4Inspectie bijhouden. Hierdoor is het programma naast de conditiemetingen ook veelzijdig."

Kostenbesparing

Volgens Aart tekent de combinatie IBIS4Inspectie en IBIS-MAIN voor een deel van de toekomstige kostenbesparing bij FidesWonen. "De komende jaren besparen wij een flink bedrag. Een groot deel daarvan is te danken aan deze software. De rest besparen wij door strategische beslissingen, bijvoorbeeld het laten vervallen van een bijwerkbeurt bij schilderwerk."

"De software helpt ons daarnaast gerichter te zijn in de manier waarop wij ons budget spenderen, vooral qua exterieur. Zo hadden wij onderhoud aan het voegwerk in de planning staan, terwijl uit de conditiemeting bleek dat dit nog niet nodig was. Ook hadden wij het idee om bij een complex een hekwerk met glas te plaatsen. Esthetisch gezien erg mooi, maar IBIS-MAIN neemt dat niet mee. Zoiets is uiteindelijk niet nodig, en daar konden wij dus op besparen."

vastgoedbeheer

Tevredenheid huurders

Naast de kostenbesparing levert de software van Ibis volgens Aart nog enkele andere voordelen op: "Wij hebben nu veel duidelijker in beeld wat de conditie is van ons bezit. Ook weten wij beter wanneer wij onderhoud moeten plegen. Belangrijk is hierbij wel dat wij IBIS4Inspectie en IBIS-MAIN gebruiken als een advies. Bij elk punt dat wordt aangegeven, denken wij eerst goed na of onderhoud wel echt nodig is."

"Hoewel de meeste voordelen direct te koppelen zijn aan FidesWonen, zou je de tevredenheid van huurders ook voor een deel kunnen toewijden aan de software," gaat Aart verder. "Door de informatie die wij verkrijgen uit de conditiemetingen, kunnen we hun reparatieverzoeken voor zijn. Ook onnodig onderhoud behoort nu tot de verleden tijd."

Deelmetingen

Hoewel FidesWonen erg tevreden is over de software van Ibis, zou de corporatie graag een aanpassing willen zien in IBIS4Inspectie: deelmetingen. "Nu moeten wij bij een conditiemeting het hele complex nalopen. Wij kunnen niet alleen kijken naar bijvoorbeeld de dakgoot of het schilderwerk. Daardoor besteden we momenteel te veel tijd aan de conditiemetingen, aangezien wij één derde van ons bezit per jaar willen meten. Sommige bouwdelen, zoals gevels en voegwerk, hoeven niet elke drie jaar gemeten te worden. Hier zouden wij efficiency slag kunnen maken. Ibis heeft inmiddels al aangegeven dat deze aanpassing in de toekomst in de nieuwe versie van de software wordt meegenomen. Hier kijken wij dan ook erg naar uit."

Koppeling

Volgens Aart werkt de koppeling tussen IBIS4Inspectie en IBIS-MAIN erg goed: "Belangrijk is wel dat je hierbij de volgorde waarin je dingen doet goed in de gaten houdt. Anders kun je bijvoorbeeld een meting kwijtraken. Houd je echter je hoofd erbij en doe je wat het programma vereist, dan werkt het programma prima en kun je er veel voordelen mee behalen."

Goede voorbereiding

Aart raadt andere corporaties die stappen willen maken met hun conditiemeting dan ook aan om gebruik te maken van de software van Ibis. "Je kunt hiermee niet alleen veel geld besparen, maar ook onnodig onderhoud mee voorkomen. Een goede voorbereiding is hier echter wel voor nodig. Maak bijvoorbeeld een referentiebestand aan waarin staat wat je precies wilt weten en meten met de conditiemeting. Welke details geven bij jullie corporatie de doorslag? Die voorbereiding voor de implementatie is erg belangrijk."

"Wanneer het systeem eenmaal draait, is het makkelijk bij te houden. Niet alleen dat; Ibis biedt ons ook de hand wanneer wij tegen issues aanlopen. Op die manier zijn wij de komende jaren niet alleen in staat om een goed overzicht te krijgen over de conditie van onze woningen, maar ook om de tevredenheid bij onze huurders te verbeteren én een aanzienlijk bedrag op onnodig onderhoud te besparen."


Meer weten over IBIS-MAIN en IBIS4Inspectie? 

IBIS-MAIN

Download onze product leaflet!

IBIS4Inspectie

Download onze product leaflet!