ibis blog

SWZ verbetert informatiemanagement met IBIS-MAIN

23 augustus 2018

SWZ verbetert informatiemanagement met IBIS-MAIN

Betaalbare huisvesting en leefbare woonomgeving

Woningstichting SWZ is een middelgrote corporatie in Zwolle. Met zo'n 90 medewerkers en ongeveer 7400 verhuureenheden bouwt, beheert en investeert deze maatschappelijk betrokken organisatie in betaalbare huisvesting en een leefbare woonomgeving voor alle lokale huurders. "Wij proberen op basis van een lange termijnvisie en strategie op het juiste moment de goede dingen te doen voor onze huurders", vertelt vastgoedbeheerder Rob Rutgers. "Daarvoor wordt de beschikbaarheid en kwaliteit van informatie de komende jaren steeds belangrijker. Die verrijken en verbeteren wij met verschillende informatiesystemen, waaronder IBIS-MAIN voor het vastgoedbeheer en onze meerjarenonderhoudsbegroting en -planning."

Systeemintegraties en openheid voor eigen analyses

swzSWZ werkt al sinds 2011 met IBIS-MAIN en breidt het gebruik daarvan continu uit naar nieuwe toepassingen en projecten. "Destijds hebben we voor deze software gekozen vanwege de beschikbare integratie met onze andere kernapplicaties en de openheid voor eigen analyses", vervolgt Rutgers. "IBIS-MAIN is voor mij een perfecte database voor planning gerelateerde taken. Behalve voor onze meerjarenonderhoudsbegroting en -planning, gebruik ik het programma ook voor andere tijdsgebonden projecten. Zoals het gefaseerd saneren van alle open verbrandingstoestellen en bewaking van alle garantiecondities. Ik kan heel makkelijk alle activiteiten en bijbehorende reserveringen in IBIS-MAIN beheren. Maar ook elke benodigde informatieselectie eruit halen, via de onderliggende SQL-database." Met het Energieakkoord in het achterhoofd is verduurzaming van de vastgoedportefeuille een belangrijk aandachtsveld. Om deze reden hebben wij onze MJOP al een aantal jaar geleden geüpgrade naar een duurzame MJOP, ook wel DJMOP genoemd. Met IBIS-MAIN kunnen we de bijbehorende investeringen eenvoudig vormgeven en beheren. Daarnaast gebruiken we IBIS-MAIN ook om verschillende scenario´s voor een investeringsbeslissing uit te werken zodat deze financieel doorgerekend kunnen worden. Hiermee leveren we belangrijke input voor het proces van de strategische vastgoedsturing.

Online en BIM

Als volgende verbeterslagen is SWZ dit jaar gemigreerd naar de online versie van IBIS-MAIN en gaan ze een eigen BIM-protocol ontwikkelen. "Via de online versie is alle informatie die onze medewerkers en ingehuurde derden nodig hebben eenvoudiger op elke gewenste locatie toegankelijk te maken. Een ander voordeel van IBIS-MAIN is de integratie met IBIS-TRAD. Daardoor kan ik de onderhoudsbegroting voor 25 jaar, die wij aannemers bij grote aanbestedingen vragen, rechtstreeks inlezen in IBIS-MAIN. Omdat het werken met 3D-gebouw- en omgevingsinformatie de komende jaren gaat toenemen, heb ik Brink Groep gevraagd ons te helpen bij het opstellen van een BIM-protocol. Dat wordt voor ons namelijk een belangrijke tool om tijdens de volledige exploitatieperiode van woningen effectief en efficiënt de regie te kunnen blijven voeren."

Meer informatie over IBIS-MAIN? Download de productleaflet!