ibis blog

MJOP upgraden naar DMJOP voor verduurzaming vastgoedbeheer

21 september 2017

MJOP upgraden naar DMJOP voor verduurzaming vastgoedbeheer

Gemeenten, woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren gebruiken een meerjarenonderhoudsplan voor het budgetteren, uitvoeren en handhaven van alle onderhoudsverplichtingen voor de komende jaren. Dit geeft grip op het vastgoedbeheer. Omdat volgens ons Nationaal Energieakkoord alle gebouwen in 2050 energieneutraal moeten zijn, is het raadzaam je MJOP te upgraden naar een DMJOP, voor het beleidsmatig en strategisch verduurzamen van de vastgoedportefeuille. 

MJOP versus DMJOP

De afkorting DMJOP wordt al enkele jaren gebruikt voor duurzame meerjarenonderhoudsplannen. Omdat MJOP's een strategisch beleids- en besluitvormingsinstrument zijn, helpt de duurzaamheidsambitie van vastgoedbeheerders duidelijker op de kaart te zetten. Daarom is het waardevolste verschil tussen de twee plannen; het beïnvloeden van de mindset van alle direct betrokkenen en overige stakeholders. Uit een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties, is naar buiten gekomen dat hun leden de komende drie jaar 5,9 miljard euro meer moeten investeren om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een energielabel B hebben. Het hebben van een duurzaam plan kan daarvoor op managementniveau een belangrijke extra impuls geven.

Handhaven versus verbeteren en innoveren

MJOP's zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor het budgetteren en handhaven van de onderhoudsstaat van bestaande gebouwen en dus niet voor structurele verbeteringen. Behalve de al eerder genoemde strategische aandacht levert een DMJOP meer beslisinformatie en beter inzicht op welke uitgaven de waardevolste duurzame rendementen opleveren. Het biedt vastgoedbeheerders tevens de kans hun lange termijn onderhouds-verplichtingen te matchen met mogelijke duurzaamheidsverbeteringen en innovaties die de jaarlijkse exploitatiekosten helpen te verlagen. Andere voordelen die verduurzamen van je vastgoed kunnen opleveren, zijn een hogere kwaliteit van de betreffende gebouwen en woningen voor de gebruikers/huurders en verlenging van hun (economische) levensduur. mjop

 

Theorie versus praktijk

Uiteraard heeft het in acht nemen van duurzaamheid bij het maken van een meerjarendonderhoudsplan ook een aantal praktische consequenties. Wanneer de duurzaamheidskenmerken van je woningen nog nooit eerder zijn geïnspecteerd en geregistreerd, is de periodieke bouwkundige inspectie op basis van de NEN2767 bijvoorbeeld uit te breiden met een energetische beoordeling op basis van de BRL9500. Verder is het belangrijk hoe alle verzamelde duurzaamheidsinformatie in een DMJOP wordt geclassificeerd en geanalyseerd. Voor daarbij gebruikte onderhoudsprogramma's is het toevoegen van duurzaamheid meer een kwestie van data-analyse en -presentatie, dan extra functionaliteit. Tenslotte is het belangrijk te beseffen dat je DMJOP een lange termijn managementtool blijft, waarin onder andere verschillende scenario's te vergelijken zijn en geen planningsprogramma voor de uitvoering van duurzaamheidsverbeteringen.

linkedin logo rood hubspot.png                                                  mjop

Jeroen Hagen is werkzaam als consultant vastgoedbeheer bij Ibis (onderdeel van Brink Groep).

Meer informatie over IBIS-MAIN? Download de productleaflet!