ibis blog

Woodteq houtconstructies professionaliseert calculatieproces met IBIS-TRAD

22 October 2019

Woodteq houtconstructies professionaliseert calculatieproces met IBIS-TRAD

Passie voor hout

LOGO_WOODTEQ_FCWoodteq in Holten is gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en bouwen van houten constructies, houtskeletgebouwen en de frames voor vliesgevels. “Wij onderscheiden ons met een passie voor hout in het realiseren van bijzondere constructies voor de woning- en utiliteitsbouw”, vertelt calculator Jeroen Maneschijn. Een mooi voorbeeld daarvan is een onlangs in Parijs gebouwd houten theater. Verder richt ons zusterbedrijf Timberliving zich nog op het bouwen van ecologische woningen voor particulieren, waaronder schuurwoningen. Door de toenemende vraag naar duurzaam bouwen worden wij steeds vaker voor complete houtbouwprojecten ingeschakeld. Onze CLT-wanden (Cross Laminated Timber) zijn namelijk een CO2-vriendelijk alternatief voor betonnen wanden en veel lichter. Omdat wij de kostprijscalculaties voor projecten wilden professionaliseren, werken wij sinds vorig jaar met IBIS-TRAD, ter vervanging van de voorheen gebruikte Excel-spreadsheets.

WOODTEQ PARIJS IBIS-TRAD

Bouw 7 uitwisseling en gebruiksgemak

“Woodteq heeft voor IBIS-TRAD gekozen omdat die software eenvoudig gegevens kan uitwisselen met onze bouw 7 administratiesoftware en makkelijk te gebruiken is”, vervolgt Maneschijn. “Verder is het moderne calculatiesoftware die door veel bedrijven in de bouwsector wordt gebruikt en nog voortdurend wordt verbeterd. Net als met onze bouw 7 software werken wij met IBIS-TRAD in de cloud. Dat is handig als je op een andere locatie de projectcalculatie moet bekijken, of aanpassen”. Omdat Woodteq vaak bijzondere projecten realiseert, is er een aantal standaardcalculaties aangemaakt die als basis voor nieuwe werken worden gebruikt. “Wij calculeren volgens de elementenmethode, wat in IBIS-TRAD heel handig werkt. In vergelijking met de vroegere spreadsheets kunnen wij nu sneller de kostprijs van projecten calculeren, terwijl daarbij minder fouten worden gemaakt. Ook het automatisch uitwisselen van de calculatiegegevens met bouw 7 bespaart kostbare tijd.”

BIM en prijslijsten

Bij Woodteq worden de houtconstructies al een aantal jaren volledig in 3D-ontworpen en verder uitgewerkt, om ze goed inzichtelijk te maken voor opdrachtgevers en de eigen werkvoorbereiding. “Een ander voordeel van onze keuze voor Ibis is het feit dat zij BIM-gestuurd calculeren ondersteunen en daarmee al praktijkervaring hebben”, zegt Maneschijn. “Daarom gaan wij binnenkort samen met hen onderzoeken of ons calculatieproces verder te optimaliseren is door het merendeel van alle projecthoeveelheden automatisch uit een BIM te halen. Een andere verbetering die nog op de planning staat, is het uitbreiden van onze prijslijsten. IBIS-TRAD biedt voor ons bedrijf meer mogelijkheden dan wij momenteel gebruiken, terwijl ze ook nog regelmatig functionaliteit toevoegen. Na een updatecursus die Ibis hier binnenkort op kantoor verzorgt, gaan wij een deel van die extra functionaliteit gefaseerd benutten.”

Meer informatie over calculeren met elementen?

Schrijf je hier in voor het webinar calculeren met elementen