RABC helpt opdrachtgevers met GwwBestek bij vijfjaarlijkse RAW-conversie

Samenspel tussen automatisering en ambacht bij een RAW-bestek

RABC is het bedrijf van Ron Reijnders, die al vanaf de jaren ’80 betrokken is bij de ontwikkeling en het gebruik van software voor het schrijven van RAW-bestekken. Waaronder ruim 12 jaar als consulent RAW-systematiek bij het CROW. Sinds 2000 schrijft hij als ZZP-er veel bestekken en raamovereenkomsten voor gemeenten, stadsdelen, provincies en opdrachtgevers als het GVB-Amsterdam. Verder controleert Reijnders regelmatig bestekken van derden en geeft hij adviezen, second opinions en begeleiding bij juridische zaken. Omdat de RAW-systematiek elke vijf jaar wordt geactualiseerd, heeft RABC in die jaren extra werk aan de bestekconversies bij zijn klanten. "Daarvoor is en blijft een samenspel tussen automatisering en ambacht nodig", zegt Reijnders. "Software als GwwBestek converteert namelijk automatisch alle hoofdcodes naar de nieuwe RAW-systematiek, maar het blijft belangrijk om de inhoudelijke wijzigingen en toevoegingen op fouten te controleren."

raw bestek

Automatische conversie bespaart veel tijd

Het automatisch converteren van RAW-(moeder)bestekken naar de nieuwe 2015-systematiek, bespaart civieltechnische opdrachtgevers veel kostbare tijd. Het handmatig controleren van alle aangepaste en toegevoegde teksten, kunnen zij daarna zowel zelf als door een adviseur als Ron Reijnders laten uitvoeren. "Verwijzingen naar Standaard 2000/2005/2010 en UAV 1989 moeten bijvoorbeeld met de hand worden aangepast naar respectievelijk Standaard 2015 en UAV 2012. Ook moet men controleren of verwijzingen niet verschoven zijn, of inmiddels niet meer van toepassing. Datzelfde geldt voor vermeldingen van NEN-normen en aangepaste nummers van proeven. Verder zijn er eisen uit de UAV 2012 en aanbestedingswet 2012 (o.a. motiveringsplicht) die van invloed kunnen zijn op het moederbestek van de betreffende opdrachtgever". Als externe deskundige controleert Reijnders bestekken met andere ogen dan eigen medewerkers, waardoor hij regelmatig fouten tegenkomt die er nog van vorige conversies instaan. Een ervaren buitenstaander ziet dat vaak eerder en weet ook direct of het in de nieuwe versie achterhaald is.

Kennis en ervaring GwwBestek

Reijnders heeft bij CROW aan de wieg gestaan van het ontwikkelen van de eerste software voor bestekken schrijven, het huidige Ibis GwwBestek. Behalve zelfstandig civieltechnisch adviseur is hij ook bestuursvertegenwoordiger voor de GWW bij de Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen (BNB). "Zelf werk ik vanaf het begin met Ibis GwwBestek, omdat het gewoon goede software is. Ik ben erg blij dat de inbegrepen conversiefunctie automatisch al het omnummerwerk uitvoert, zodat ik mij kan richten op waarde toegevoegde aanpassingen. Bij eerdere conversies in 2000, 2005 en 2010 werkte die optie al goed. Uiteraard heb ik in de loop der jaren ook meegemaakt dat functies niet precies werkten zoals het hoorde, maar dat werd door de ontwikkelaars adequaat opgelost. Het is een groot voordeel dat je bij Ibis altijd kunt terugvallen op dezelfde ervaren mensen, die je vraag direct snappen en ook snel met een oplossing komen."


Meer weten wat Ibis voor uw organisatie kan beteken? 

Meer informatie over GwwCalc? Download onze product leaflet!