“We hebben de juiste keuze gemaakt”

Kostenraming met GwwCalc

De sector BAM NBM Infra van de Koninklijke BAM NBM NV bundelt de werkmaatschappijen die actief zijn in de civiele betonbouw, infratechniek, wegenbouw en de railinfrastructuur. Recente overnames en een toename van de omzet hebben ertoe geleid dat het bedrijf tot de grote infrabouwers van Nederland behoort.

Wegenbouw is de belangrijkste activiteit van BAM NBM Infra. De regionaal gespreide bedrijven behoren tot de toonaangevende in de sector. Eén van de werkmaatschappijen die sinds halverwege vorig jaar tot de Koninklijke BAM NBM NV behoort is NBM West BV. Bij dit bedrijf is in het voorjaar van 2001 het nieuwe calculatiesysteemGwwCalc van ibis geïntroduceerd. Wij hadden een gesprek met John de Wit, Calculator en Paul de Vos, Hoofd Calculatie, over de ervaringen met GwwCalc en de samenwerking met Ibis.

“We werken met zes calculatoren en een hoofd calculatie en we verzorgen alle prijsaanvragen en bijkomende zaken van het hele werkgebied van NBM West. Dat is eigenlijk heel Zuid-Holland.” Aldus de Wit. De Vos: “We calculeren alle werkzaamheden die in de GWW sector voor komen, maar de nadruk ligt op de wegenbouw. De projecten waar we aan werken variëren van relatief kleine werken van zo’n tien á twintigduizend gulden tot aan megaprojecten van over de 100 miljoen. Een paar voorbeelden van recente projecten zijn onder andere: de reconstructie van het bekende Rijswijkse Plein in Den Haag, de aanleg van de omleiding Zuid- Beijerland en de herindeling van het AEGON Plein in Den Haag. Maar ook op zo goed als iedere Vinexlocatie voeren wij grote en minder grote projecten uit.”

kostenraming

De keuze

Het calculatiesysteem waarmee bij NBM West voorheen werd gewerkt leverde problemen op in een Windows omgeving. Het programma zou gaan verdwijnen en de leverancier hiervan kon op korte termijn geen alternatief bieden. De Wit: “Op verzoek van onze directie zijn wij toen gaan onderzoeken welke alternatieven er op de markt waren. We kwamen op een gegeven moment uit op drie programma's die mogelijkerwijs in aanmerking zouden komen.”

Het hele traject van onderzoeken en afwegingen maken heeft tussen de reguliere werkzaamheden door ongeveer een jaar in beslag genomen en uiteindelijk is de keuze gevallen op het programma GwwCalc van Ibis. Paul de Vos: “De gebruiksvriendelijkheid van het programma, de uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot initiële begrotingen, maar zeker ook de aanpak van Ibis en hun positieve klantenbenadering zijn van doorslaggevende betekenis geweest bij het maken van de keuzes.”

Implementatie

Volgens Paul de Vos en John de Wit is het implementatieproces van het programma zo goed als vlekkeloos verlopen. “Kijk”, vervolgt de Wit, “zo’n implementatietraject kost binnen de reguliere bedrijfsvoering enorm veel energie; de start was in het vroege voorjaar en de oplevering 1 oktober jl. en nu werken we natuurlijk nog steeds aan een verdere inrichting van het systeem. Maar het geheel is zeer soepel gelopen. Ibis kwam zelf met een helder plan van aanpak en er werd zeer punctueel volgens dat plan gewerkt. Alles, vanzelfsprekend, in goed overleg met ons. We hebben regelmatig contact gehad met Projectleider Jemme Schurer van Ibis.

De Vos: “We hebben twee keer een dag cursus gevolgd en na de eerste cursusdag zijn we eigenlijk al aan de slag gegaan met GwwCalc. Dat kan ook met dit gebruiksvriendelijke programma. Natuurlijk loop je dan nog wel eens tegen kleine probleempjes aan, maar de begeleiding van Ibis is ook op dat punt erg goed. Bovendien hebben we nog twee dagen een consultant van Ibis gehad op de werkvloer.”

Beide heren zijn uitermate tevreden over het programma en het implementatietraject. Ze spreken van een heldere professionele aanpak. Paul de Vos: “Ik zou willen zeggen voor 100%, maar dat klinkt misschien té mooi. Onze verwachtingen zijn in ieder geval voor 99% waargemaakt. De mogelijkheden van het programma zijn dermate groot dat je altijd wel voor vragen komt te staan en een paar kleine aanpassingen zijn aangebracht in het programma om aan de specifieke eisen van onze organisatie te voldoen. Voor ibis bleek dit allemaal geen probleem. Kleine aanpassingen worden uitgevoerd of op een wensenlijst geplaatst zodat het in een later stadium aangepast kan worden. Kortom, wij zijn ervan overtuigd dat we de juiste keuze hebben gemaakt.”


Meer weten over GwwCalc? 

Meer informatie over GwwCalc? Download onze product leaflet!