Investeren in bereikbaarheid

Provincie Groningen is met circa 580.000 inwoners verdeeld over 23 gemeenten een ondernemende en vernieuwende provincie. De ringweg rondom de stad Groningen is een belangrijke verkeersader voor de bereikbaarheid van deze provincie vanuit andere delen van Nederland en buurland Duitsland. Omdat er nog veel gelijkvloerse kruisingen en verkeerslichten in zaten, die een bottleneck vormen, investeert de provincie samen met gemeente Groningen en Rijkswaterstaat in het verbeteren van de Oostelijke Ringweg. Daar worden alle kruisingen ongelijkvloers gemaakt om het verkeer sneller te laten doorstromen en een aantal bruggen aangepast om grotere schepen toegang te geven tot de belangrijkste vaarwegen. Gerlof Tiemersma houdt vanuit Provincie Groningen toezicht op de voorbereiding en uitvoering van deze grote infrastructuurprojecten, waarbij hij sinds kort IBIS4Projects gebruikt om het beheer van alle documenten te stroomlijnen.

projectbeheersing

Altijd toegang tot actuele projectinformatie

"Wij zijn begonnen om de rolverdeling en informatieoverdracht voor onze projecten te organiseren volgens VISI", vertelt Tiemersma. "Omdat die methode echter onvoldoende inzicht geeft in wat er allemaal met onze documenten gebeurt, zijn wij naar IBIS4Projects als alternatief gaan kijken. Die software biedt namelijk geïntegreerde functionaliteit voor communicatie en documentmanagement. Na een demonstratie door Ibis hebben wij besloten om IBIS4Projects te gaan toepassen voor de Groningerweg en de Noordzeebrug, die deel uitmaken van de oostelijke ringweg en het Reitdiepplein.

Bij het Reitdiepplein zowel tijdens de voorbereiding als uitvoering, om de overgang tussen die beide fasen optimaal te laten verlopen. Een groot voordeel van IBIS4Projects is dat je als opdrachtgever daarin zowel de manier van werken als communiceren voor alle projectbetrokkenen inzichtelijk kunt structureren en managen. Via een intuïtief te gebruiken interface. Daardoor krijgt iedereen op elke gewenste locatie altijd toegang tot de meest actuele projectinformatie, zodat men goed geïnformeerd beslissingen kan nemen. Om misverstanden in de uitvoering te voorkomen voorzien wij relevante beslisdocumenten van een digitaal stempel."

Preventieve projectbeheersing

"Een ander voordeel dat wij ervaren is de preventieve projectbeheersing die ontstaat door het gebruik van IBIS4Projects", vervolgt Tiemersma. "Omdat het nakomen van de gemaakte afspraken door alle betrokkenen te volgen is, wil niemand in het rood belanden, oftewel zichtbaar achterlopen. Je kunt dus minder makkelijk je verantwoordelijkheden ontlopen. Tenslotte bespaart het ook veel tijd bij het dagelijks zoeken naar en communiceren van alle benodigde projectinformatie. Omdat IBIS4Projects in de cloud draait, heeft onze beslissing om daarmee te gaan werken geen invloed op de ICT-infrastructuur van Provincie Groningen. Hoewel wijzelf en de aannemers die onze projecten uitvoeren natuurlijk aan het programma moesten wennen, werkt het nu voor iedereen prettiger. Een ibis consultant heeft alle gebruikers een halve dag instructie gegeven en geholpen bij het inrichten van de documentenstructuur, die bij volgende projecten weer opnieuw te gebruiken is." Aanvullende informatie over de projecten van Provincie Groningen is te vinden op: http://www.ringgroningen.nl/ 


Meer weten over IBIS4Projects?

Interesse in IBIS4Projects? Download onze product leaflet!