ibis blog

Gemeente Hilversum calculeert tot in detail met GwwCalc

17 september 2018

Gemeente Hilversum calculeert tot in detail met GwwCalc

Media- en cultuurstad

Gemeente Hilversum staat landelijk bekend als mediastad, door de vele op het mediapark gevestigde omroepen en productiebedrijven. Maar Hilversum is ook een cultuurstad met onder andere het Beeld en Geluid museum, het Globe Centrum voor Kunst en Cultuur en in het fraaie raadhuis gevestigde Dudok Architectuur Centrum. In datzelfde raadhuis werkt Gerard-Paul Jol al zo’n 28 jaar bij de afdeling openbare ruimte. Een tijd lang als werkvoorbereider en de laatste 15 jaar als calculator en inkoper. “Onze projectcalculaties maak ik al vanaf het begin met GwwCalc van Ibis. Omdat je daarmee zowel nauwkeurig als snel ramingen en begrotingen kunt doorrekenen voor alle projectplannen en vragen daarover van de verantwoordelijke wethouder. Die calculatiesoftware werkt net zo eenvoudig als Microsoft Excel en bied je bijna oneindig veel mogelijkheden”.

GemeenteHilversum1

Nauwkeurig en levenscyclus gericht calculeren

Omdat de nauwkeurigheid van calculaties afhankelijk is van het detailniveau waarmee wordt gerekend en de actualiteit van alle gebruikte prijzen, is Jol daar bijzonder alert op. Met als resultaat nauwkeurige kengetallen voor het calculeren van alle werkzaamheden aan de wegen, kruisingen, rotondes en riolering in Hilversum. “Wij werken met een handboek voor het herinrichten van openbare ruimte, waarbij de keuze tussen een basis- of plusinrichting met een druk op de knop te vertalen is naar het bijbehorende kostenplaatje”, vervolgt Jol. “Met als voordeel dat de consequenties van zowel inrichting- als materiaalkeuzes direct inzichtelijk zijn. Wanneer een projectleider of wethouder mij nu de vraag stelt wat het herinrichten van een straat kost, kan ik daar met GwwCalc binnen een half uur een nauwkeurig antwoord op geven. Omdat ik behalve de investerings- en afschrijvingskosten ook de jaarlijkse beheerkosten heb toegevoegd, zijn net zo makkelijk de gevolgen van ontwerpkeuzes voor de hele levenscyclus inzichtelijk te maken.“

Prijzenbestand actueel houden

Jol benadert jaarlijks vanaf november alle leveranciers voor de civieltechnische projecten van Gemeente Hilversum om de prijzen actueel te houden. “Dankzij de handige lagenindeling en mogelijkheden voor het opsplitsen van alle kostenposten, kan ik bijvoorbeeld het feit dat zand een paar cent duurder wordt tot op de euro en centen nauwkeurig doorrekenen voor alle geplande projecten. Of bijvoorbeeld de keuze voor een duurdere steensoort bij een plein- of straatrenovatie inzichtelijk maken voor de politieke besluitvorming daarover. Als je GwwCalc eenmaal hebt ingericht met de eigen calculatie-onderdelen, kostensoorten en eenheidsprijzen, hoef je daarna alleen nog maar het prijzenbestand actueel te houden. GwwCalc bespaart mij veel tijd en voorkomt fouten bij het maken van elke projectraming en -begroting. Tenslotte ontmoet ik tijdens de jaarlijkse gebruikersdag veel collega’s van andere gemeenten, waarbij wij ervaringen delen en van elkaar leren over het calculeren met GwwCalc.”  

Wil jij ook leren hoe je snel en eenvoudig je begroting kan onderbouwen? Kom naar ons seminar eenvoudig calculeren op verschillende locaties in Nederland. 

Lees meer en schrijf je in!