ibis blog

Van kasteel tot kathedraal, BURGY Bouwbedrijf restaureert monumenten met IBIS-TRAD

29 augustus 2018

Van kasteel tot kathedraal, BURGY Bouwbedrijf restaureert monumenten met IBIS-TRAD

Monumenten en historische bouwwerken

BURGY Bouwbedrijf in Leiden is gespecialiseerd in het restaureren van monumenten en historische bouwwerken (hotels, kastelen, kerken, musea, stadhuizen, woningen). Bekende projecten van dit familiebedrijf zijn het Amstel Hotel, de Koornbeurs in Leiden, Huis Nolet in Schiedam en het Shell kantoor in Den Haag. Stuk voor stuk unieke projecten, die met een passie voor de bouw en bijzondere details worden gecalculeerd, voorbereid en uitgevoerd. Een recente ontwikkeling in de restauratiemarkt is de zogenaamde 'proof of concept' fase. Dit betekent dat een paar aannemers die het project willen uitvoeren al voor de gunning hun kennis en vakmanschap moeten aan tonen op een deel van het gebouw. Maar zo ook mee- en tegenvallers kunnen ontdekken. De aannemer die de opdracht wint, heeft dan al een klein gedeelte gerealiseerd, terwijl de afvaller een vergoeding krijgt voor het verrichtte werk.

download

Calculeren vanaf scratch

Omdat elke restauratie uniek is, beginnen ze bij BURGY telkens vanaf nul. "Vanaf scratch calculeren kost natuurlijk meer tijd dan werken met een basisbegroting, maar dat houdt ons juist scherp voor de bijzondere werkzaamheden en details van elk project", vertelt directeur Jeroen Wienbelt. "Wij calculeren al ruim tien jaar met IBIS-TRAD, omdat je daarin snel aanbestedingsbegrotingen kunt opzetten en uitwerken. Dat is een flexibel in te richten en intuïtief te gebruiken programma, waaraan je naar behoefte begrotingsposten, -kolommen en andere projectinformatie kunt toevoegen. IBIS-TRAD herinnert je automatisch aan vaak voorkomende begrotingsposten en onderdelen, met als belangrijk voordeel een kleinere kans op het maken van fouten. Tenslotte helpt Ibis ons altijd snel als wij bij drukte op de calculatieafdeling een extra licentie of support nodig hebben".

Maatwerk voor elk project

Jorrit Miedema is één van de drie calculatoren bij BURGY Bouwbedrijf: "ik heb ooit van een collega uitleg gehad over hoe wij in IBIS-TRAD calculeren, en werk er sindsdien graag mee. Hoewel wij telkens met een lege onderlegger starten, kan ik er snel begrotingen in opzetten en wijzigen. Onder andere dankzij de handige sneltoetsen en het toevoegen of verwijderen van begrotingsregels. IBIS-TRAD werkt net zo eenvoudig als Excel, maar begeleidt je als calculator door het hele begrotingsproces, waarna de optellingen altijd kloppen. Verder krijg je automatisch een melding als je een post niet afprijst, of afvinkt indien niet van toepassing. Ook kun je er met handige filters snel informatie in vinden en door het open- en dichtklappen van regels kostenposten meer of minder gedetailleerd weergeven. Tenslotte is het voor mij ook nog een voordeel dat ik de begrotingen op maat voor elk project kan inrichten."

Download de IBIS-TRAD productleaflet