Bouwplannen en bouwkosten optimaliseren

BIRD invest is gespecialiseerd in bouwkostencalculaties voor zowel aannemers als opdrachtgevers, tijdens elke fase van een project. De bedrijfsnaam is een samenvoeging van het Budget uit de schetsfase, Indicatie in de voorlopige ontwerpfase, Richtprijs in de definitieve ontwerpfase en Definitieve prijs in de bestekfase. Het bedrijf heeft vestigingen in Dronten en Rotterdam en onderscheidt zich door ook adviezen te geven om bouwplannen waar mogelijk te optimaliseren. Verder levert BIRD invest ook nog diensten voor mediation, projectmanagement en -ontwikkeling. Directeur Ruud Speijer is na een lange carrière als hoofd calculatie bij Dura Vermeer en enkele andere bouwbedrijven in 2002 zelfstandig ondernemer geworden met BIRD invest. "Door kritisch mee te kijken naar projectplannen en ontwerpen te beoordelen op de juiste vormfactoren en efficiency van ruimtegebruik, leveren wij klanten optimaal waar voor hun geld."

bouwkosten

IBIS-TRAD gebruiker van het eerste uur

Speijer begon als aankomend calculator bij Dura Woningbouw met IBIS-TRAD te werken en behoort daardoor tot de gebruikers van het eerste uur. "Ik heb de hele levenscyclus meegemaakt, vanaf de eerste DOS-versies tot op dit moment calculeren in de cloud", vertelt Speijer. "IBIS-TRAD is erg eenvoudig en ook heel flexibel te gebruiken, voor zowel traditioneel te begroten als volgens de elementenmethode. Een nieuwe medewerker is er na een halve dag al productief mee. Omdat ik er al zo lang mee werk en de functionaliteit naar onze eigen behoeften heb gefinetuned, wil ik geen andere calculatieprogramma meer. Een voorbeeld van dat finetunen is onze koppeling met Geo-ID. Dat is een oplossing om hoeveelheden uit te trekken vanaf papieren en digitale tekeningen. Alles wat wij digitaal op het scherm meten wordt daardoor rechtstreeks in IBIS-TRAD ingelezen. Dat is voor ons een tussenstap richting calculeren vanuit een BIM, omdat die nog te weinig door klanten worden aangeleverd."

Projectadministratie

Bij BIRD invest kijken ze niet alleen kritisch naar de kosten van bouwprojecten voor klanten, maar ook naar de eigen ICT. Daarom zijn ze volledig overgestapt naar de cloud. "Behalve interessante besparingen maakt cloud computing het ook mogelijk dat je overal ter wereld kunt werken en met collega’s en klanten op andere locaties kunt samenwerken", vervolgt Speijer. "Verder beschik je altijd over de meest actuele softwareversies en worden zowel de beveiliging als back-up van alle informatie online geregeld. Als onze daar beschikbare capaciteit volloopt, volstaat één telefoontje om er tientallen gigabytes bij te regelen. Makkelijker is dat niet te maken. Omdat Ibis snel op die ontwikkeling heeft ingespeeld, calculeren wij ook in de cloud. Een bijkomend voordeel daarvan is het feit dat klanten die IBIS-TRAD niet hebben, er tijdelijk mee kunnen werken om een begroting af te prijzen, of wijzigingen door te voeren. Dat vergroot onze klantinteractie."

Meer weten over de mogelijkheden van IBIS-TRAD?