ibis blog

Wat is er nieuw in BIM-meetstaten?

22 mei 2017

Wat is er nieuw in BIM-meetstaten?

BIM-meetstaten bevat een aantal nieuwe features en verbeteringen. Welke? 
 
bim

Classificatie

BIM-meetstaten kan nu ook je projecten in classificaties weergeven (bijvoorbeeld NL/SfB of STABU).

Als je project classificatie informatie bevat dan wordt deze na het inlezen van een IFC voor een nieuw project toegevoegd. Wil je voor een bestaand project ook classificaties? Upload dan een revisie van het model bij de projectinstellingen.  

 bim

Genereren van meetstaten

Genereer in één actie alle meetstaten voor je gehele model. Er zijn 4 mogelijkheden: vanuit structuur, onderdeel, classificatie en herkenningskenmerk. 

Bij het genereren van meetstaten op basis van herkenningskenmerken worden alleen de objecten in een vooraf gedefinieerde meetstaat geplaatst die aan alle vastgestelde eigenschappen voldoen. 

 bim

Eenheden in 'm' i.p.v. 'mm'

Op veler verzoek zijn hoeveelheid eigenschappen die uitgedrukt werden in 'mm' nu uitgedrukt in 'm'.

Pas na het inlezen van een IFC voor een nieuw project wordt dit toegepast. Bestaande projecten veranderen niet vanwege de al aanwezige meetstaten met waarden in 'mm'. 

 bim

Diverse onderdelen in één meetstaat

In één meetstaat kun je nu bijvoorbeeld de objecten van het onderdeel Wall en WallStandardCase opnemen. Je kunt gelijke of verschillende eigenschappen uit die onderdelen in dezelfde kolom delen en zo totalen bepalen voor meerdere onderdelen bij elkaar.  

bim

Formule in meetstaatmodel

Je kunt nu een formule opnemen in een meetstaatmodel en niet alleen achteraf in een meetstaat. Je gebruikt dit om de gegevens waarvan je zeker weet dat ze niet gemodelleerd worden, zoals wapening of het aantal stenen, maar wel voor je van belang zijn in een meetstaat. Deze in een formule opgenomen gegevens moeten wel afgeleid kunnen worden van andere kolommen.  

bim

Meten in het 3D-model

Je kunt nu een dimensionale metingen doen in het 3D model. Dit kan betrekking hebben op het controleren van de waarde van een bestaande eigenschap of voor ontbrekende eigenschappen. 

bim

Zoeken binnen een selectie

Je kunt nu eerst een selectie aangeven binnen een treeview en daarbinnen naar objecten zoeken met een bepaalde naam. Een voorbeeld is de selectie van de begane grond in de structuur treeview. 

bim

(2de) sortering binnen subtotalen

Je kunt nu binnen subtotaal regels in de meetstaat sorteren. Als er subtotaal regels aanwezig zijn dan wordt dit gemeld in het dialoogvenster.

Ook kun je een 2de sortering laten uitvoeren op basis van een kolom die als 1ste sortering wordt toegepast. 

bim

Kolommen vervangen of verwijderen

Tijdens het slepen van een eigenschap naar een meetstaat kun je nu ook kiezen om een bestaande kolom te vervangen en niet alleen nieuw aan te maken.

Als laatste kun je nu ook, in de beheer kolommen venster voor meetstaten, een kolom verwijderen.

Download onze product leaflet!