ibis blog

Bernard Eeltink (De Vooruitgang): ervaring huurders meenemen bij verbeteren onderhoud

17 januari 2019

Bernard Eeltink (De Vooruitgang): ervaring huurders meenemen bij verbeteren onderhoud

de vooruitgangWie de cijfers van de Aedes Benchmark erop naslaat, ziet dat woningcorporatie De Vooruitgang (1.200 vhe) uit Volendam over bovengemiddeld tevreden huurders bezit. Een belangrijke factor in die cijfers is het onderhoudsproces. CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met Coördinator Vastgoed Bernard Eeltink, en sprak met hem over zijn visie op het inrichten van een goed onderhoudsproces.

De Vooruitgang ziet onderhoud als een mix tussen onderhoud op klacht en planmatig, preventief onderhoud. Bernard: “De essentie zit in kwaliteit op een uniforme en consistente wijze meten, in relatie tot van tevoren bepaalde criteria. Daarbij moet aandacht worden gegeven aan de relatie tussen onderhoudsbeleid en -uitvoering, en moeten onderhoudsactiviteiten op basis van beleidsprioriteiten worden uitgevoerd.”

“Het doel is vervolgens inzicht verkrijgen in vier aspecten: de technische kwaliteit van objecten, de onderhoudsbehoefte, de onderhoudskosten in zowel de jaarplanning als de meerjarenplanning en in de risico’s bij het uitstellen van maatregelen.”

Direct inplannen

Volgens de Aedes Benchmark zijn huurders tevreden over het onderhoud van De Vooruitgang, en scoort de corporatie zo’n 0,4 punt hoger dan het Nederlands gemiddelde. Op de vraag wat daar de doorslag geeft, vertelt Bernard: “We hebben de processen zo ingericht dat wanneer de klacht bij ons gemeld is, de huurder direct contact kan opnemen met de externe ketenpartner en een afspraak kan inplannen. Daarnaast proberen wij te luisteren naar huurders en hun ervaring mee te nemen bij het verbeteren van processen. We vragen regelmatig om input, en nemen dat mee in procesoptimalisering.”

Relatie met ICT

“Dit jaar is het klachtonderhoud ook aan te sturen via ons medewerkersportaal,” vertelt Bernard op de vraag welke rol ICT inneemt in het onderhoudsproces bij De Vooruitgang. “Op deze manier kan niet alleen de opzichter klachten verwerken, maar in principe elke van onze negen medewerkers.”

Planmatig onderhoud

Voor het planmatig onderhoud maakt de corporatie gebruik van MJOP-software IBIS-MAIN. “Daaraan zit ook de IBIS4Inspectie-app gekoppeld, wat ons helpt bij het uitvoeren van conditiemetingen. Met deze app actualiseren we elk jaar een derde van ons bezit, en wordt beoordeeld of de gemeten conditie van invloed is op het planmatig onderhoud. Tevens wordt de data uit IBIS-MAIN qua planmatig onderhoud beoordeeld in het veld, waarbij planmatige werkzaamheden indien nodig doorgeschoven kunnen worden.”

Sober en doelmatig

De koppeling tussen het uitvoeren van conditiemetingen en het hiermee inplannen van planmatig onderhoud, noemt Bernard momenteel de grootste uitdaging voor De Vooruitgang. “Daar willen we de komende jaren aandacht aan blijven geven. Daarnaast willen wij het onderhoud ‘sober en doelmatig’ insteken, een tendens die wij ook de komende tijd blijven handhaven.”

 Bron: Corporatiemedia. Auteur: Johan van den Beld

Probeer IBIS-MAIN 14 dagen gratis!