ibis blog

wonenCentraal:"Stappen maken met MJOP om geautomatiseerd te werken"

30 maart 2017

wonenCentraal:"Stappen maken met MJOP om geautomatiseerd te werken"

Het vinden van het meest geschikte moment voor onderhoud is volgens Jaco de belangrijkste opgave qua onderhoud voor de woningcorporatie. "Tegelijkertijd moeten de onderhoudsbehoefte, het onderhoudsbeleid en de complexstrategie in acht worden genomen. Kijkend naar onze oude situatie kon dit een stuk efficiënter en slimmer."

mjop

Conditiescore conform de NEN 2767

Begin dit jaar maakte wonenCentraal nog gebruik van een zelfgemaakte tool in Microsoft Access voor haar meerjaren onderhoudsbegroting. "Hierbinnen misten wij echter enkele mogelijkheden om gegevens slim en deels geautomatiseerd te kunnen verwerken. Vanuit de wet- en regelgeving moeten wij onder andere de conditiescore conform de NEN 2767 aanleveren. In onze oude tool was hiervoor geen mogelijkheid." 

Gebruiksmogelijkheden voor MJOP

Bij de keuze van een systeem voor de meerjaren onderhoudsbegroting waren de gebruiksmogelijkheden op gebied van conditiemeting en scenariobeheer erg belangrijk voor wonenCentraal. "Wij hebben eerst een PvE gemaakt waar de applicatie aan moest voldoen," legt Jaco uit. "De medewerkers die van de software gebruik zouden maken, hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Zij zijn direct betrokken geweest bij de opstelling van het PvE, en ook bij de selectie van de applicatie."

In beeld brengen geaggregeerde conditiescore

Uiteindelijk viel de keuze van de corporatie op IBIS-MAIN. "Hieruit kunnen wij conditiemetingen conform de NEN 2767 klaarzetten. Deze kunnen vervolgens op een mobiele device met behulp van de applicatie IBIS4Inspectie worden uitgevoerd en weer worden ingelezen in IBIS-MAIN. Met de rapportage mogelijkheid kunnen wij nu per complex de gevraagde geaggregeerde conditiescore in beeld brengen."

Scenario's

Naast het verwerken van de conditiemetingen kan de corporatie geautomatiseerd onderhoudsscenario's aanmaken en verwerken. "Als exploitatieverlenging van een complex in beeld is, wil je weten wat dit voor effect heeft op je meerjarenonderhoudsplanning (MJOP). In de huidige situatie moesten wij hiervoor handmatig per bouwdeel in beeld brengen wat het effect was. Met IBIS-MAIN kun je een scenario maken waarbij je maar op één plaats de gewenste einde exploitatie hoeft te veranderen en vervolgens wordt dit automatisch verwerkt. Met de rapportage mogelijkheid kun je beide situaties in een tabel naast elkaar zetten, om zo het effect in beeld te brengen. Als de exploitatieverlenging vervolgens akkoord is, kun je het gemaakte scenario automatisch laten verwerken in de begroting."

Stappen zetten qua meerjarenonderhoudsplannen (MJOP

"Wanneer je als corporatie stappen wil zetten qua meerjaren onderhoud, wil je weten wat het verwachte effect is," geeft Jaco als tip aan andere corporaties mee. "Om dit in beeld te kunnen brengen moet je eerst per complex en bouwdeel inzichtelijk kunnen maken wat in de huidige situatie de verwachte onderhoudsbehoefte is en wat hiervan de verwachte kosten zijn. Vervolgens wil je de effecten van je keuzes kunnen afzetten tegen de huidige situatie. Kies hierbij voor een applicatie waarbinnen je de mogelijkheid hebt conditiemetingen uit te voeren, scenario's kunt genereren, presenteren en geautomatiseerd kunt laten verwerken."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 17 november 2016

Meer informatie over IBIS-MAIN? Download de productleaflet!