ibis blog

Snellere betrouwbare kostenraming met kengetallen

21 september 2017

Snellere betrouwbare kostenraming met kengetallen

Sneller een betrouwbare kostenraming maken voor de besluitvorming over nieuwe projectideeën, dat wil toch elke opdrachtgever en projectontwikkelaar? Dat is te realiseren door eigen kengetallen te ontwikkelen, met of zonder assistentie van externe kostenexperts. Waar moet je op letten?

Kengetallensysteem om sneller een kostenraming te maken

In elk project worden de realisatiekosten eerst geraamd, daarna gebudgetteerd, vervolgens in detail gecalculeerd en tenslotte gemanaged. Wanneer je als opdrachtgever vanaf het begin gebruik maakt van kengetallen, zijn sneller betrouwbare ramingen te maken. Met als drie belangrijkste voordelen: aanzienlijke tijdwinst, beter financieel onderbouwde beslissingen en realistischere verwachtingen. Kengetallen worden al decennialang door accountants en beleggers gebruikt voor het beoordelen van de financiële prestaties van bedrijven, zoals de current ratio, quick ratio en solvabiliteitsratio. Wanneer je een eigen kengetallensysteem ontwikkelt voor een weg of kunstwerk, verschillende type rotondes of verkeersinstallaties, kan je organisatie sneller een betrouwbare kostenraming maken voor elk projectidee.

kostenraming

Budget- en objectgeoriënteerd werken

Ramen met kengetallen voor bouwkundige en civieltechnische projecten is in opkomst, omdat overheden sinds de laatste crisis budgetbewuster zijn gaan werken. Begrijpelijk want elke Euro aan belastinggeld is maar één keer uit te geven. Een tweede trend die het gebruik van kengetallen stimuleert, is het objectgeoriënteerd ontwerpen van projecten en samenwerken op basis van een Bouw Informatie Model (BIM). In een BIM worden gebouwen en civieltechnische infrastructuren als het ware vastgelegd in geometrische kengetallen, waaraan tijdens de projectfasering steeds meer informatie wordt toegevoegd. Ook daarvoor is het belangrijk een eigen bibliotheek of systematiek te ontwikkelen, omdat de betrouwbaarheid van het werken met objecten net als bij kengetallen volledig afhangt van de informatiekwaliteit.

Kennis en ervaring toevoegen 

Een eigen kengetallensysteem ontwikkelen, is niet eenvoudig maar daarin investeren levert gegarandeerd voor langere termijn rendement op. Tevens maakt het je organisatie minder afhankelijk van de individuele kennis en ervaring van medewerkers die misschien over enkele jaren elders werken, of met pensioen gaan. De grootste uitdaging zit hem in het bundelen en toevoegen van alle beschikbare kennis en ervaring. Wanneer deze binnen de eigen organisatie onvoldoende aanwezig is, kun je uiteraard tijdelijk een beroep doen op externe kostenraming experts. Tenslotte is het verstandig een bewezen systematiek en software voor het maken van ramingen op basis van kengetallen te gebruiken, zoals de SSK en een notitie toe te voegen over wat je wel en niet heeft meegenomen.

 kostenraming                   foto frits-419913-edited.jpg

Bert van den Berg,  accountmanager bij Ibis en Frits ten Cate, senior kostenadviseur bij Kontek (onderdeel van de Brink Groep). 

Kostenramingen en calculaties vereenvoudigen en versnellen?

Lees hier meer over het Brink Kostenbestand Infra