ibis blog

Goud winnen bij de aanbesteding? 3 zaken om rekening mee te houden

30 juni 2017

Goud winnen bij de aanbesteding? 3 zaken om rekening mee te houden

In de topsport verdien je met een eeuwige tweede plaats ook veel respect en geld. Joop Zoetemelk en het Nederlands voetbalelftal zijn daar bekende voorbeelden van. In de bouw en civiele techniek telt bij aanbestedingen echter alleen maar het goud. Hoe kun je door slimmer aanbesteden meer winstgevende projecten scoren?

Laagste prijs valkuil bij het aanbesteden

Elke aannemer kan projecten binnenhalen door als laagste in te schrijven. Omdat je het werk hard nodig hebt, graag een eerste project wilt realiseren voor een nieuwe opdrachtgever, een fout heb gemaakt in de calculatie, of locatievoordelen kunt benutten. Wat de reden ook is, vaak als laagste inschrijven creëert een gevaarlijke valkuil voor de bedrijfscontinuïteit. Gelukkig kijken steeds meer opdrachtgevers ook naar andere selectiecriteria, waaronder kwaliteit en duurzaamheid. Verder zijn er nieuwe contractvormen in opkomst, die zich richten op lange termijn samenwerkingsrelaties. Aannemers die succesvol willen ondernemen in de snel veranderende bouw en civiele techniek, doen er verstandig aan te investeren in automatisering en innovatie. Daar liggen de komende jaren namelijk de grootste kansen om je te onderscheiden van concurrenten.   

Verrekenbare en niet-verrekenbare posten

Bij aanbestedingen voor civieltechnische projecten is het de kunst slimmer te calculeren dan de concurrentie, door gebruik te maken van de RAW-systematiek. Projecten bestaan namelijk altijd uit verrekenbare en niet-verrekenbare posten. Wanneer je meer marge inbouwt in de verrekenbare hoeveelheden en werkzaamheden, levert het uitvoeren van meerwerk een hoger rendement op. Natuurlijk moet die extra marge over niet-verrekenbare posten in mindering worden gebracht, om te voorkomen dat de totale aanneemsom te hoog wordt. Hoe zit dat dan bij minder werk? Daar levert de ingebouwde extra marge eveneens voordeel op, dankzij de verrekenregels die bij RAW-aanbestedingen worden gehanteerd. Deze slimme manier van aanbesteden is eenvoudig te realiseren met calculatiesoftware die de RAW-systematiek ondersteunt.

aanbesteden

Benut geautomatiseerde kennis en ervaring  

Uiteraard bestaat slimmer aanbesteden uit meer dan alleen marges verschuiven tussen verrekenbare en niet-verrekenbare posten. Door gebruik te maken van de businesslogica en vakkennis die in calculatie- en administratiesoftware is ingebouwd, kun je als aannemer tevens efficiënter werken en beter inzicht verwerven in alle projectfinanciën. Maar ook eenvoudiger en met minder fouten de periodieke afrekeningen generen en laten accorderen. Als opdrachtgevers zien dat verrekenstaten uit veelgebruikte administratiesoftware afkomstig zijn, in plaats van uit eigen spreadsheets worden ze sneller geaccepteerd. Kortom, benut alle geautomatiseerde kennis en ervaring die in calculatie- en administratiesoftware aanwezig is om zowel kostbare tijd te besparen als de kans op het winnen van aanbestedingen te vergroten.

linkedin logo rood hubspot.png                                                  aanbesteden

Bert van den Berg is werkzaam als Accountmanager GWW bij Ibis (onderdeel van Brink Groep).

Meer informatie over GwwCalc? Download onze product leaflet!