ibis blog

MJOB is meer dan alleen een spaarpot

27 augustus 2018

MJOB is meer dan alleen een spaarpot

Vastgoedbeheerders willen meer inzicht en grip krijgen op de ‘Life Cycle Costing’ (LCC) of ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) van hun portefeuille. Omdat informatie uit de meerjarenbegroting en -planning in toenemende mate wordt gebruikt voor strategische beleidsbeslissingen en de komende jaren forse investeringen in verduurzaming nodig zijn. Dat kan door de MJOB vanuit meerdere invalshoeken te bekijken dan alleen maar een spaarpot voor toekomstige onderhoudsuitgaven. 

MJOP-proces

Tijdens het plannen en begroten van meerjarenonderhoud is het een kunst beleidsdoelstellingen te matchen met de gebruikers-/huurdersbehoeften, wettelijke verplichtingen en betaalbaarheid. Daarvoor is het noodzakelijk dat alle relevante parameters integraal in het jaarlijkse MJOP-proces worden meegenomen en de vastgoedinformatie zowel volledig als actueel is. Uit een doordacht opgezet MJOB is behalve de planning (MJOP) ook een DMJOP voor de duurzaamheid en een MJIP voor investeringsbeslissingen te halen.

mjobrapport

Gegevens actualiseren en verrijken

Als vastgoedbeheerders een deel van hun portefeuille periodiek (laten) inspecteren om objectief de conditiescores te bepalen, blijven alle basisgegevens actueel en zijn die naar behoefte te verrijken. De NEN 2767 is daar speciaal voor ontwikkeld. Met als voordeel dat zowel de meerjarenbegroting als -planning elk jaar steeds betrouwbaarder worden. Verdere verrijking is nog mogelijk door de MJOP-/MJOB-applicatie te integreren met de financiële software of het ERP-systeem van de organisatie, zoals o.a. SAP, TOPdesk, FAMAS of SocioPack.

MJOB als strategisch beleidsinstrument

Wanneer de benodigde gegevens actueel en compleet zijn, kan de MJOB-software eenvoudig alternatieve scenario’s doorrekenen voor het afwegen van beleidskeuzes. Dan wordt de MJOB ineens een strategisch beleidsinstrument voor het vinden van een optimale balans tussen de betaalbaarheid van onderhoud en gebruikers-/huurderstevredenheid. Of een beter inzicht krijgen in de relatie tussen huur en onderhoud en het combineren van onderhoudswerkzaamheden met duurzaamheidsinvesteringen die de TCO verlagen.

linkedin logo rood hubspot                                                               edwin mekkering

Edwin Mekkering is werkzaam als Accountmanager Vastgoedbeheer bij Ibis (onderdeel van Brink Groep).

Probeer IBIS-MAIN 14 dagen gratis!