ibis blog

Ibis in de wolken

30 oktober 2019

Ibis in de wolken

Naast de standaard hardlocks, softlocks en netwerklicenties biedt Ibis ook licenties in de Ibis cloud aan. Na verschillende gesprekken met klanten valt het op dat zij nog sceptisch zijn over deze oplossing. “Wat houdt zo’n cloudoplossing dan in?”, roept de ene klant. “Is het allemaal wel veilig en is het werkelijk allemaal zo simpel?” roept de ander. In dit blog lees je de antwoorden op bovenstaande vragen.

Cloud computing

Cloud computing is simpelweg het via internet beschikbaar stellen van hardware, software en data. Het bekendste voorbeeld daarvan is dat je gebruik maakt van een online e-mailprogramma zoals bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Gmail. Dergelijke programma’s hoeven niet lokaal op een computer geïnstalleerd te worden. Alles is digitaal en online. Je kunt altijd en overal bij het benodigde programma en bestanden als er internet aanwezig is.

Bij het werken in de cloud gebruik je Software as a Service (Saas), die eigendom is van de aanbieder en is geïnstalleerd op centrale hardware (de servers). Dat kan voor allerlei soorten software, van lichte e-mailprogramma’s tot calculatie-applicaties zoals IBIS-TRAD. Zo biedt Ibis al enkele programma’s aan die enkel via de Ibiscloud beschikbaar zijn zoals BIM-meetstaten.

Veiligheid

Bij cloud computing komen er automatisch vragen over veiligheid en de bescherming van projecten, modellen en begrotingen. Een van de meest gestelde vragen die aan bod komt bij gesprekken over de Ibiscloud, is inderdaad de vraag of het wel veilig is. Dat komt omdat er vaak wordt gedacht dat gegevens kwetsbaar en privacygevoelig zijn op het moment dat deze ergens anders staan dan op de eigen server.

Robin Kluijt, technisch consultant bij Ibis, is van mening dat de huidige stand van zaken op het gebied van encryptie en certificering van de infrastructuur zorgen voor een maximale veiligheid. “Zo wordt er bijvoorbeeld altijd gewerkt met de laatste versies van applicaties. Tevens zijn de besturingssystemen altijd up-to-date en voorzien van de meest recente patches en updates. Daarnaast wordt het verkeer tussen de servers en in- en uitgaand internetverkeer door middel van een firewall streng bewaakt. Een ander belangrijk punt is het feit dat de data van Ibiscloud in Nederland wordt bewaard en dus onder de Nederlandse wetgeving valt.”

Ook de fysieke bescherming van de data is maximaal, aangezien de gegevens nu onder de verantwoordelijkheid vallen van de softwareleverancier. Stel als er een ramp zou gebeuren, een brand, overstroming of dataverlies door foutief menselijk handelen. Data is dan altijd veiliger in de cloud, dan wanneer deze zich op een locatie in het bedrijf bevindt.

“Laten we de certificering niet vergeten”, zegt Maurice Wierckx, consultant bedrijfsprocessen bij Ibis. “Ibis is ISO 27001 gecertificeerd. ISO 27001 is een standaard die gaat over informatiebeveiliging. Hier staat hoe men procesmatig met het beveiligen van informatie kan omgaan, met als doel om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie binnen een organisatie zeker te stellen. Wij hebben informatie over ons handelen in het kader van de ISO 27001 zoals een Certificaat of de bijbehorende Verklaring van Toepasselijkheid, alle informatie is hier terug te vinden.

Effectief en efficiënt

Werken in de Ibiscloud heeft meerdere voordelen. Zo is er veel efficiënter te werken. Bij veel bedrijven is het nog zichtbaar dat zij werken met losse hardlocks, standalone of netwerklocks. Dergelijke locks kunnen beschadigen, kwijtraken en zijn ook nog diefstalgevoelig. Een nieuwe licentie aanvragen brengt kosten met zich mee. Dat is een hele vervelende situatie.

Bij een Ibiscloud-licentie is er geen sprake van een lock. Iedere gebruiker krijgt eigen inloggegevens en beschikt over een eigen beveiligde omgeving.

Ook de softwarelicenties zijn efficiënter inzetbaar via de cloud. In een traditionele situatie wordt er vaak op elke pc een licentie van bijvoorbeeld IBIS-TRAD geïnstalleerd. Zijn er bijvoorbeeld tien calculatoren, dan schaft het bedrijf tien licenties aan. In de praktijk komt het ook weleens voor dat niet alle calculatoren gelijktijdig gebruik maken van de software. Er is wel iemand die vrij heeft (papa- of mamadag), ziek is, andere werkzaamheden aan het verrichten is, of in een bespreking zit. Daardoor kunnen die tien calculatoren uitstekend werken met bijvoorbeeld negen licenties. Dit is direct een besparing op de softwarekosten. Ook is het mogelijk om overal te werken, wat makkelijk is voor thuiswerkers en freelancers.

Een mooie oplossing

Hiernaast is de klant af van een aantal verantwoordelijkheden. Zo neemt Ibis verantwoordelijkheden over als updates, upgrades, back-ups en beschikbaarheid van alle licenties. Interesse in deze mooie oplossing? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

linkedin logo rood hubspot                                                               Fayyaz 2

Fayyaz Nazir is werkzaam als Accountmanager Bouw bij Ibis (onderdeel van Brink Groep).

Ook in de cloud calculeren?

Neem contact met ons op!