bimJohan Botha calculeert al meer dan tien jaar bouwkosten bij VolkerWessels bedrijven. Sinds begin dit jaar gebruikt hij daarbij de combinatie van IBIS-TRAD 7 en BIM-meetstaten. “Het uittrekken en controleren van alle benodigde hoeveelheden is voor een calculator het meest tijdrovende werk”, vertelt Botha. “Daar is en blijft veel bouwkundig inzicht en gevoel voor aantallen bij nodig. De laatste jaren heeft het toenemend gebruik van Bouw Informatie Modellen  in projecten het uittrekken van alle hoeveelheden aanzienlijk vereenvoudigd. Om daar als calculator echter optimaal van te kunnen profiteren, is de kwaliteit van het model doorslaggevend. Net als bij andere automatiseringstoepassingen levert ‘garbage in’ anders nog steeds ‘garbage out’ op.”

BIM-meetstaten ervaringen

BIM-meetstaten is een webgebaseerde software voor het bekijken, analyseren, managen en delen van modellen. Met meetstaten om nauwkeuring alle hoeveelheden uit te trekken. Botha calculeert al jarenlang met IBIS-TRAD en is enthousiast over de vergaande integratie met BIM-meetstaten. “De koppeling tussen beide applicaties werkt gebruikersvriendelijk en maakt het bij goede modellen mogelijk tot wel 80% sneller alle gebouwhoeveelheden uit te trekken. Bij het door VolkerWessels ontwikkelde PlusWonen concept hebben wij die Bouw Informatie Modellen-kwaliteit uiteraard zelf onder controle. Bij andere projecten kun je door overleg met de architect en constructeur veel bereiken. Ik ervaar namelijk dat zij het leuk vinden als je met hun model aan de slag gaat.”

sneller-uitrekken-hoeveelheden-met-bim-meetstaten

IFC-ondersteuning 

De applicatie ondersteunt de open IFC-uitwisselingsstandaard, waardoor uit vrijwel alle 3D-gebouwmodellen hoeveelheden te exporteren zijn. Zowel te gebruiken in IBIS-TRAD, als via Excel in andere calculatieprogramma’s. “Een voordeel is het feit dat de modelkoppeling ook alle consequenties van ontwerpwijzigingen inzichtelijk maakt en snel helpt te verwerken”, vervolgt Botha. “En laat zien welke elementen nog niet in de meetstaat zijn meegenomen. Tenslotte bespaart de door Ibis meegeleverde onderdelenclassificatie veel tijd in vergelijking met andere calculatieprogramma’s. Na een half jaar voor woningen van Bébouw Midreth te hebben gecalculeerd, ga ik BIM-Meetstaten de komende tijd gebruiken voor utiliteitsbouwprojecten van Bouwbedrijf Wessels Zeist.”