ibis blog

De grip op data kwijt? Gebruik dan een dashboard

22 October 2019

De grip op data kwijt? Gebruik dan een dashboard

Dashboards structureren en visualiseren beschikbare data voor een betere interpretatie, communicatie en besluitvorming. In het huidige tijdperk van big data en business intelligence zijn dashboards een onmisbaar hulpmiddel om door alle bomen nog het bos te blijven zien. De dashboards van IBIS-MAIN Online helpen het inzicht en grip op de MJOB te vergroten.

Kostencodes, labels en conditiescores

Dashboards zijn een strategisch managementinstrument om in één oogopslag te kunnen zien of doelstellingen worden gehaald, of dat er uitzonderingen zijn die aandacht verdienen. Bijvoorbeeld om inzichtelijk te maken voor welke werkzaamheden of vastgoedcomplexen volgend jaar het meeste onderhoudsbudget is gereserveerd en voor welke onderdelen. Dat inzicht valt of staat echter met het toekennen van kostencodes, labels en conditiescores aan alle werkzaamheden, complexen, gebouwonderdelen en installaties die je wilt managen. Die codes/omschrijvingen, labels en scores zijn namelijk de informatiefilters die alle data structureren voor je eigen dashboard.

Een goed begin is het halve werk

IBIS-MAIN Online bevat standaard enkele speciaal ontwikkelde dashboards voor vastgoedbeheer. Om deze effectief te benutten is het verstandig al bij de inrichting van het programma goed na te denken over welke business- en managementvragen je kunt verwachten? Maar ook wat je zelf belangrijk vindt om beter inzicht en grip op de MJOB te krijgen. Codes, labels, scores en andere filters zijn altijd nog achteraf toe te voegen, maar vooraf bedenken en toekennen bespaart veel tijd. Kortom, voor het opzetten van een overzichtelijk dashboard geldt zeker het spreekwoord: een goed begin is het halve werk.

Meer aandacht voor business intelligence 

In de praktijk zijn vastgoedbeheerders vooral bezig met het maken van de jaarlijkse begroting en wettelijke rapportages, terwijl ze meer kunnen doen met de beschikbare data. Dashboards helpen je namelijk om op een strategisch niveau naar de vastgoedportefeuille te kijken en alternatieve scenario’s te vergelijken. Maar ook om proactief te gaan adviseren in plaats van reactief businessvragen te beantwoorden. Daarvoor hoef je alleen maar eigen filters toe te voegen en de inbegrepen dashboards te gebruiken. Met meer aandacht voor business intelligence vergroot je eenvoudig het inzicht en grip op de MJOB!  

linkedin logo rood hubspot                                                               edwin mekkering

Edwin Mekkering is werkzaam als Accountmanager Vastgoedbeheer bij Ibis (onderdeel van Brink Groep).

Probeer IBIS-MAIN 14 dagen gratis!