Versnipperde en moeilijk toegankelijke informatie

In de bouw wordt veel met versnipperde en moeilijk toegankelijke informatie gewerkt. Opgeslagen in tekeningen, Word-documenten, Excel-spreadsheets en documentbeheeroplossingen, op bedrijfsservers, desktops, laptops, tablets en USB-sticks. Daarnaast is er onvoldoende inzicht en grip op alle revisies. Ruim 11% van alle faalkosten in projecten ontstaat door informatieverlies tijdens de communicatie tussen bouwteam partners. Omdat benodigde informatie niet wordt meegestuurd, of niet overkomt. Met als gevolg dat er kostbare herstelwerkzaamheden nodig zijn, zeker als zo’n fout al in de ontwerpfase wordt gemaakt en pas tijdens de uitvoering aan het licht komt.

bim

BIM, Bouw Informatie Model

BIM is de verzamelnaam voor een manier van werken waarbij een 3D Bouw Informatie Model centraal staat. Alle informatie die men tijdens een project produceert, wordt aan de geometrie van dat centrale 3D-model gekoppeld. Het belangrijkste resultaat daarvan is een eenduidige integrale bron van waarheid voor alle betrokkenen, die ook te gebruiken is voor het maken van planningen en kostencalculaties.

Modellen op de bouwplaats

Van alle software die momenteel wordt gebruikt, is slechts 20% ontwikkeld voor ‘buiten op de bouw’, terwijl 80% van de kosten (en risico’s) buiten wordt gemaakt. Sinds de introductie van tablets is de informatiebehoefte en invulling daarvan in projecten aan het veranderen. Voor het digitaliseren van bouwplaatsen is behalve techniek ook een gedragsverandering noodzakelijk.

Uitvoerders en werkvoorbereiders kunnen tijdens een pilot moeilijk afscheid nemen van tekeningen. Simpelweg omdat die al decennialang de basis vormen voor hun informatieoverdracht richting bouwvakkers en het registreren van aanpassingen en opmerkingen. Daarom kan een ervaren consultant doorslaggevende waarde toevoegen voor het succesvol implementeren van Bouw Informatie Modellen op de bouwplaats.

Een model is tevens te gebruiken voor het visualiseren van Systems Engineerings- (SE) eisen in projecten en richting de opdrachtgever aantonen dat men daaraan voldoet. Door 3D-modellen te verrijken met de planning (4D), kosten (5D) en kwaliteitseisen (6D) zijn alle benodigde verificaties en validaties voor SE aanzienlijk te vereenvoudigen.

Met een model is alle projectinformatie te managen in een integraal 3D-model en daaraan gekoppelde database. In combinatie met duidelijke afspraken bespaart BIM veel tijd en zijn kostbare fouten te voorkomen. Ibis voegt daar waarde aan toe met de applicaties bimsync en BIM-meetstaten.

linkedin logo rood hubspot.png                                                     bim

‘Richard van Ammerzoden is werkzaam als Accountmanager Projectbeheersing bij Ibis (onderdeel van Brink Groep)’. 

Meer weten over BIM?