Het Internet of Things (IoT) krijgt een steeds groter momentum. Bekende marktanalisten van IDC, Forrester en Gartner zijn het erover eens dat het IoT een ingrijpende invloed op ieders leven gaat krijgen, net als het huidige Internet. Hoewel veel publicaties over de gevolgen en voordelen voor consumenten gaan, ontstaan zakelijk de meest interessante kansen. Zoals bij de toepassing van IoT voor voorspellend onderhoud door vastgoedbeheerders.

Innovatiekansen

In Gartner's hype cycle staan 'connected home', 'IoT-platform' en 'IoT-services' momenteel aan het einde van de innovatiefase, nog voor de piek van overspannen verwachtingen. Tot nu toe trekken met Internet verbonden home-assistants, koelkasten, stofzuigers en wasmachines de meeste aandacht (ook op de recente IFA-beurs in Berlijn). Met het toevoegen van allerlei sensoren aan domotica en huishoudelijke apparatuur kunnen fabrikanten namelijk het woongenot van veel mensen verhogen. Uit de tussentijdse resultaten van een onderzoek door McKinsey onder 350 zakelijke beslissers blijkt dat 27% het optimaliseren van de serviceverlening op basis van IoT-data als hun grootste prioriteit zien. In lijn daarmee voorspelt IoT Analytics dat de markt voor voorspellend onderhoud tot 2022 jaarlijks zo'n 39% blijft groeien. Kortom, dat het IoT innovatiekansen biedt, is duidelijk, alleen hoe ga je die binnen je eigen organisatie en processen benutten?

vastgoedbeheer

Kwaliteit verhogen en kosten verlagen

Door het gebruik van sensoren die data verzamelen, ontstaan er zowel binnen als buiten kansen om de kwaliteit van gebouwen en woningen te verhogen voor alle gebruikers en de kosten te verlagen. Zoals betere luchtvochtigheid- en temperatuurregulering en energiebesparing op de momenten dat ruimtes niet worden gebruikt. Buiten kunnen sensoren helpen de onderhoudsstatus inzichtelijker te maken en inspecties deels te automatiseren. Bijvoorbeeld doordat kleine sensoren automatisch data versturen over de verfkwaliteit van een gebouw of woning, of een inspectiedrone foto's maakt waarop te zien is of de verflaag al begint te verkleuren of te scheuren. Ook daken en installaties zijn met een sensor of drone voor datacollectie aanzienlijk goedkoper te inspecteren dan door mensen. Dat dit soort IoT-toepassingen er komen, staat zo vast als een huis. Alleen wanneer en met welke snelheid in welke delen van de vastgoedmarkt (utiliteit- en woningbouw) wordt pas de komende jaren duidelijk.    

IoT Academy 

Omdat de uitwisseling van kennis en ervaringen zowel het aantal toepassingen als de acceptatie van IoT bevorderen, is de vorig jaar opgerichte IoT Academy een interessant initiatief. Daarin werken een toenemend aantal bedrijven samen aan het implementeren van IoT-gebaseerde innovaties en een overkoepelend ecosysteem. Voordat theoretische mogelijkheden succesvolle praktijktoepassingen opleveren, moeten er namelijk altijd een aantal uitdagingen worden overwonnen. Zoals hoe kun je een sensor in verf verwerken, of op een kozijn aanbrengen en hoe is alle verzamelde data te integreren met het gebruikte softwareprogramma voor het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen? Door samen te werken met onze ketenpartners en innovatieve opdrachtgevers zijn sneller tastbare resultaten te boeken, waarvan andere stakeholders kunnen leren of inspiratie opdoen.

Jeroen van de Laar is werkzaam als Managing Partner bij Brink.

Meer informatie? Neem contact op met onze accountmanager!