De administratie en facturatie van verwerkte hoeveelheden in de grond-, weg- en waterbouw, wordt bij steeds meer projecten geautomatiseerd verwerkt. Door ook onderaannemers daarbij te betrekken wordt de hele keten digitaler en kunnen hoofdaannemers tijd besparen en fouten voorkomen.

Eenmalig digitaal registreren

Binnen dit decennium is er sprake van een digitale transformatie van alle bedrijfsprocessen. Over enkele jaren wordt papierloos werken gemeengoed en bestaat het management van veel bedrijven uit millennials die met computers zijn opgegroeid. De bouw en GWW-sector lopen echter niet voorop in die digitalisering. Daarom is er de komende jaren nog veel winst te behalen en de kans op fouten te verkleinen, met het eenmalig digitaal registreren van alle informatie. Bijvoorbeeld door onderaannemers te betrekken bij het digitaal administreren van de verwerkte hoeveelheden. Ter vervanging van de handmatig ingevulde werkbonnen, die een uitvoerder of secretaresse van de hoofdaannemer wekelijks in de besteksadministratie invoert.       

onderaanemer

Professionaliseren administratie van onderaanemer

De meeste onderaannemers spelen momenteel geen enkele rol in de elektronische communicatie over civieltechnische projecten tussen de opdrachtnemers en opdrachtgevers. Voor hen biedt het digitaal registreren van de verwerkte hoeveelheden als voordeel dat ze daarmee de eigen administratie kunnen professionaliseren. Maar ook de verwerking helpen te versnellen en onduidelijkheden of fouten voorkomen over het aantal gewerkte uren en gebruikt materieel op papieren werkbonnen. Als onderaannemers voor het digitaal registreren van hun productie dezelfde administratiesoftware gaan gebruiken als de hoofdaannemer, verloopt de informatieverwerking binnen de hele keten het meest optimaal.  

Anticiperen op digitale toekomst

Iedereen in de bouw en GWW-sector krijgt de komende jaren te maken met het digitaal gebruiken en verwerken van alle projectinformatie. Ook onderaannemers en zzp-ers die tijdelijk alleen kleine of gespecialiseerde bijdragen leveren. Daarom is het verstandig om die trend als een kans te zien en proactief te anticiperen op een digitale toekomst. Dat kan tegenwoordig laagdrempelig dankzij cloudgebaseerde software en taakgestuurde apps, die op mobiele apparatuur te gebruiken zijn en steeds vaker op basis van de gebruiksperiode worden verrekend. Uiteraard informeren wij je graag over de mogelijkheden daarvan. 

Arend Hoek is werkzaam als productmanager Infra bij Brink.

Meer informatie? Neem contact op met onze accountmanager!